torstai 25. huhtikuuta 2013

First world problems

Asioita, joita kaipaan Suomesta:

- Lämmin suihku. Sellainen lämmin suihku, jonka aikana ei tarvitse miettiä, loppuuko kuuma vesi tai riittääkö sitä seuraavalle.
- Shampoo. Kunnollinen shampoo, jolla hiukset tulevat oikeasti puhtaaksi.
- Xylitol-purkka.

Näitä asioita miettiessä alkaa hävettää. Suurimmalla osalla näistä ihmisistä täällä ei ole suihkua ollenkaan. Monet naiset pitävät hiuksensa lyhyinä tai tiukoilla leteillä, koska niin ne on helpompi pitää puhtaana. En edes tiedä saako täältä mitään purkkaa (eikä tietysti ainakaan xylitolpurkkaa), ja jos saa, se on varmasti kallis luksustuote.

Täällä minä istun, kolmannessa maailmassa, sähköverkkoon liitetyssä talossa sylissäni läppäri nettiyhteyksillä, hiukset märkänä lämpimän suihkun jälkeen. Naapuritalossa istutaan ehkä öljylampun valossa ja pestään vauvaa puuhellalla lämmitetyllä vedellä tai jotain. Kontrasti välillämme on valtava, ja mitä minä mietin? Lämmintä suihkua. Oikeasti nolottaa (enemmän kuin jaanaa Pietarinkirkossa, terkkuja vaan).

Oikeasti olen, ja me suomalaiset olemme, niin etuoikeutettuja ettemme edes ymmärrä sitä.  Meidän ongelmamme ovat jotain sen suuntaisia kuin iPhonen näytön särkyminen, bensan loppuminen autosta tai kaveri, joka juoruilee selän takana (sallikaa pieni yleistys, tottakai tiedän että on ihmisiä, joilla on oikeitakin ongelmia). Me emme taistele päivittäin pysyäksemme hengissä. Me emme joudu miettimään, mistä tänään saisi vähän riisiä lapsille ruoaksi (ja ei, vaikka eläisit valtion meille suomilla tuilla, et ole lähelläkään sitä, mitä täällä näkee). Me emme joudu asumaan savimajoissa, joissa katto vuotaa ja joissa ei ole edes lattiaa.

Sitä kannattaa joskus pysähtyä miettimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti