torstai 2. toukokuuta 2013

vappu Ilembulassa ja Pölö kuvassa

Vähän myöhässä tulee, mutta hyvää vappua kuitenkin. Täällä mentiin vähän erilaisella tyylillä kuin siellä suomessa. Me ei ryypätty (paitsi äiti vähän....) eikä rällätty, ei juotu simaakaan, eikä munkkeja näkynyt missään (mutta aina kun ollaan bussissa, munkkeja saa ostaa bussin ikkunasta bussin pysähtyessä).

Tiistaina täällä ei tietenkään vappu näkynyt vielä missään määrin, se oli meille arkipäivä. Illalla tosin juotiin (lähes koko) viinipullo (autoin äitiä yhdellä lasillisella), tehtiin juustolautanen (cheddaria ja sulatejuustoa) digestive-keksien, hapankorppujen ja eksoottisten hedelmien kera. Laitettiin me pöydälle vähän serpentiiniäkin....

Keskiviikkona sitten olikin vähän juhlan tunnelmaa. Aamupäivällä olin normaalisti orpolalla, mutta lounas jäikin jo sitten väliin. Meidät oli nimittäin kutsuttu sairaalan vappupippaloihin. Juhla sisälsi aika paljon lähinnä puheita (swahiliksi tietenkin, eihän siinä olisi mitään pointtia jos ymmärtäisi puheista muutakin kuin joka kahdennenkymmenennen sanan), ja siellä palkittiin mm. Sairaalan paras työntekijä. Mutta yllättävää kyllä, tilaisuus oli kaikkea muuta kuin tylsä. Naiset tanssivat ja rytmittävät taputuksella (se jenkkileffojen kirkkotyyli, you know) ja oli siellä muutama tanssi- ja lauluesityskin, ja näytelmä. Ihmiset ovat niin värikkäitä ja innoissaan mukana hommassa, että ulkopuolinen mistään mitään ymmärtäväkin alkaa hymyillä tyhmännäköistä kestohymyä.
Ja sitäpaitsi sieltä sai ruokaa. Kyseessä oli selvästi oikea juhlaruoka, joka täällä näkyy lähinnä lihan määrässä: normipäivinä lihaa ei juurikaan syödä (paitsi me mzungut aika usein, mutta normaaliväestö) ja juhlapäivinä teurastetaan sitten kana. Tässä tapauksessa 53 kanaa (joiden nylkemistä todistimme edellisenä päivänä). Lisäksi saimme kananmaksaa (en tykkää pahemmin maksasta, mutta tää oli kyllä ihan hyvää) ja jotain...vuohta (?) sekä perunaa ja vähän kastiketta. Asianmukaisesti kaikki syötiin käsin :D
Juhlan jälkeen pidimme "juhlat" orpolalla, johon veimme Marjan lähettämät ilmapallot, jotka olivat lasten mielestä kyllä mielenkiintoisimpia pureskeltuna (ja tietysti ne puhkeaa...). Mutta enemmän ne silti kiinnosti, kuin suklaa ja pihlajanmarjakarkit. Lapset ei ymmärrä ollenkaan sellaisia, ihme porukkaa. Mehu tosin maistuu kyllä.





Illalla mentiin vielä sitten naapuriin Leenan luokse vappupäivälliselle, syötiin hyvää ruokaa ja jätskiä ja katsottiin vielä leffakin. Leena on muutenkin ihan paras, meillä olisi täällä paaaaljon yksitoikkoisempaa ilman Leenaa ja hänen järjestämiä ohjelmia.

Torstainakaan ei sitten ruvettu ihan tylsiksi ja palattu normaaliarkeen, vaan lähdimme anestesiologi Aidan mukaan palliative care- ajelulle. Palliative care tarkoittaa siis jonkinnäköistä saattohoitoa/kivunlievitystä vakavasti sairailla (hienosti oon ymmärtänyt..). Aida ajelee tiiminsä kanssa kerran viikossa johonkin lähialueen pieneen kylään, ja jakaa siellä sairaille kivunlievitystä ja muita lääkkeitä.
Tänään vuorossa oli Chalowen kylä, jonne ajettiin maissipeltojen välissä karjalaumojen laiduntaessa pikkuisen tien vieressä. Vastaanotto pidettiin kylän kirkossa (olin siellä superhyödyllinen, kun laskin lääkkeitä pusseihin:D) ja potilaista suurin osa oli, yllätys yllätys, HIV-positiivisia. Heidät punnittiin (monet aikuiset miehet painoivat vaatteineen ja kenkineen esim. 53 kiloa) ja tutkittiin, ja he saivat lääkkeensä. Potilasjoukkoon mahtui niin lapsia kuin vanhuksiakin, mutta täällä aids onkin melkein joka kolmannella...

Ei liity mitenkään mihinkään, mutta ei-vielä-kolmeviikkoinen Lantini joutuin tänään sairaalaan :(
No joo. Huomenna matka taas jatkuu Mufindiin, Leenan tulevaan kotipaikkaan. Sitten onkin töitä jäljellä enää viikko. Ja sitten kaksi viikkoa lomaa. Ja sitten se oli siinä.


11 kommenttia:

  1. Jälleen on sellainen fiilis, kuin olisin itse ollut siellä Ilembulan maisemissa. Kerrot ja kirjoitat niin mukaansa tempaavasti, että en huomaakaan istuvani kotona mukavassa työtuolissa koneen ääressä, vaan luulen kulkevani milloin kuoppaisilla kyläteillä, milloin sairaalan käytävillä, kirkkoklinikalla, orpolassa lasten keskellä milloin vaippaa vaihtaen tai vain pikkuisia sylitellen ja milloin istahdankaan daktari Leenan pöytään ja nautin maukkaan ruuan tai kahvipöydän herkkujen lisäksi hänen uskomattomista kertomuksistaan. Sivusilmällä saatan vilkuilla niin rauhoittavaa savannimaisemaakin.

    Antoisaa ja unohtumatonta Mufindi-viikonloppua kaikkine kinttupolkuretkineen ja savimajavierailuineen erilaisten potilaitten koteihin! Nauttikaahan myös huikeista maisemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kivasta kommentista! Hauska huomata, että muillakin on samanlaisia kokemuksia ilembulasta :)

      Poista
  2. Onpa mukava lukea blogiasi! Vähän enne teidän (ja Leenan) tuloa mekin vierailimme Itetessä ja valokuvasi tuovat tunnelmat mieleen. Vietimme 3kk Rotarien lääkäripankin hommissa toisessa sairaalassa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista ja tervetuloa lukemaan blogia :)

    VastaaPoista
  4. Voi ihanaa että ootte saanu juhlia sielläkin :-) ootan innolla et kuulen noit sun juttuja sit ku palaat :-)

    VastaaPoista
  5. Voi ihanaa että ootte saanu juhlia sielläkin :-) ootan innolla et kuulen noit sun juttuja sit ku palaat :-)

    VastaaPoista
  6. Heh mitäköhä oon sekoillu ku ainaki mulla näkyy toi mun kommentti kaks kertaa... Oivoi:-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nii mullaki :D olin ihan huumassa et "jee kaks uutta kommenttii" mut sitoliki vaa yks :( nyyh. :D

      Poista
  7. Haha huijasin vaan :-D kai päivittelet myös noista loma viikoista? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha:D no yritän ainakin, mut täällä ei voi koskaan olla varma :D

      Poista